Gerson Lopes Teixeira
Formely a post-doctoral researcher in Food Science at the Federal University of Santa Catarina (UFSC). Master (2014) and Doctor (2018) in Food Engineering from the Federal University of Paraná (UFPR) with sandwich period (April-July/2017) at the Food Science Department of the University of Guelph, Canada, developing research related to the analysis of vegetable oils. He holds the titles of Agroindustrial Technologist in Food from the University of the State of Pará (UEPA, 2011) and Technologist in Computer Networks from the Leonardo da Vinci University Center (UNIASSELVI, 2011). Professional experience includes food analysis, thermal analysis by differential scanning calorimetry (DSC) and thermogravimetry (TGA), oscillatory rheology, analysis of bioactive compounds, gas chromatography (fatty acids) and microscopy. His core research topics involves the extraction and characterization of oils and extracts from Brazilian nuts and seeds using clean technologies such as ultrasound, sub- and supercritical extraction and the subsequent evaluation of the obtained oils, co-products and extracts. Associate Editor of Brazilian Journal of Food Technology (ISSN 1981-6723), Review Editor of Frontiers in Nutrition (ISSN 2296861X) and Editor-in-Chief of Food Science Today (ISSN 2965-1190) and Dataset Reports (ISSN 2965-1182).
Pesquisador da área de Alimentos com pós-doutorado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Mestre (2014) e Doutor (2018) em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal do Paraná (UFPR) com período sanduíche (abril-julho/2017) no Food Science Department da University of Guelph, no Canadá, desenvolvendo pesquisas relacionadas à análise de óleos vegetais. Possui os títulos de Tecnólogo Agroindustrial em Alimentos pela Universidade do Estado do Pará (UEPA, 2011) e Tecnólogo em Redes de Computadores pelo Centro Universitário Leonardo da Vinci (UNIASSELVI, 2011). Experiência profissional inclui análise de alimentos, análises térmicas por calorimetria exploratória diferencial (DSC) e termogravimetria (TGA), reologia oscilatória, análise de compostos bioativos, cromatografia gasosa (ácidos graxos) e microscopia. O foco das suas pesquisas envolve a extração e caracterização de óleos e extratos de castanhas e sementes brasileiras através do uso de tecnologias limpas como ultrassom, extração sub- e supercrítica e a subsequente avaliação dos óleos, coprodutos e extratos obtidos. Editor Associado da Brazilian Journal of Food Technology (ISSN 1981-6723), Review Editor da Frontiers in Nutrition (ISSN 2296861X) e Editor-Chefe da Food Science Today (ISSN 2965-1190) e Dataset Reports (ISSN 2965-1182).Portfólio profissional disponível em https://gersonlt.com.br/
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