Publicações no BrCris
 

Dr. Marcos David Ferreira

Marcos David Ferreira has a degree in Agronomy from University of São Paulo (1986), Master's degree in postharvest physiology from University of Florida (1994), PhD in Plant Engineering from the University of São Paulo (1999) and postdoctoral degree from Texas A & M University 2000). Researcher at Embrapa Instrumentation, São Carlos, SP, in the field of post-harvest vegetable and fruit technology, with emphasis on research for preservation and loss reduction, based on instrumentation applied for harvesting - mobile platforms, sorting and classification, nanotechnology applied in polymer packaging and edible coatings and nondestructive analyzes using infrared spectroscopy and magnetic resonance imaging. Professor accredited in the postgraduate program in food and nutrition of the Faculty of Pharmaceutical Sciences of UNESP, Campus Araraquara, SP. Author/co-author of more than 100 scientific articles published in specialized journals with 5 patents submitted, and two products licensed on the market. Editor of 3 books and participated in 19 book chapters. He supervised 15 master's students, 7 doctoral students and more than a hundred in scientific initiation. Coordinator of the post-harvest technology course - website: poscolheita.cnpdia.embrapa.br https://poscolheita.cnpdia.embrapa.br/ held by Embrapa Instrumentação since 2011 and since 2021, the seventh edition is available in virtual format on the platform Embrapa e-campo https://www.embrapa.br/en/e-campo/tecnologia-pos-colheita-em-frutas-e-hortalicas.
Marcos David Ferreira possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade de São Paulo (1986), mestrado em Pós-Colheita pela University of Florida (1994), doutorado em Fitotecnia pela Universidade de São Paulo (1999) e pós-doutorado pela Texas A&M University (2000). Pesquisador da Embrapa Instrumentação, São Carlos, SP na área de tecnologia pós-colheita de hortaliças e frutas, com ênfase em pesquisas para conservação e redução de perdas, em instrumentação aplicada a colheita - plataformas móveis, beneficiamento, nanotecnologia aplicada em revestimentos comestíveis e embalagens poliméricas e também em análises não destrutivas por meio de espectroscopia do Infravermelho e Ressonância Magnética. Professor credenciado no programa de pós-graduação em alimentos, nutrição e engenharia de alimentos, UNESP, interunidades (IBILCE, S.J. Rio Preto e FCF, Araraquara). Autor/co-autor de mais de 100 artigos científicos publicados em periódicos especializados com 5 patentes submetidas, e dois produtos licenciados no mercado. Editor de 3 livros e participou de 20 capítulos de livros. Orientou 15 alunos de mestrado, 11 de doutorado e mais de uma centena em iniciação científica. Coordenador do curso de tecnologia pós-colheita - site: poscolheita.cnpdia.embrapa.br https://poscolheita.cnpdia.embrapa.br/ realizado pela Embrapa Instrumentação desde 2011 e desde 2021, a sétima edição está disponível em formato virtual na plataforma e-campo da Embrapa https://www.embrapa.br/en/e-campo/tecnologia-pos-colheita-em-frutas-e-hortalicas, com mais de 7.000 inscritos (números na data de atualização do CV).

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •