Ana Prata is an Assistant Professor of Food Engineering at Unicamp. Prof. Prata received her B.S. in Chemical Engineering at Federal University of São Carlos in 2000, and M.S. and Ph.D. in Food Engineering from Unicamp (2002, 2006). She had a period of sandwich pHD at École de Chimie in Montepellier (2003). She was a postdoctoral fellow at Oniris in France from 2007 to 2008, at Unicamp in 2009 and currently at Dept. of Food. Science and Nutrition (Univ. of Minnesota). She teaches courses on Transport Phenomena and Unit Operations, and as researcher, projects related to colloids and particulate delivery systems applied to food, cosmetics, fertilizers, growth promoting of plants, aquaculture and textiles have been developed since 2003, with focus on utilization of biomaterials and eco- and economically feasible processes.
Ana Silvia Prata é Professora Doutora MS-5.1 na Faculdade de Engenharia de Alimentos (FEA) no Departamento de Engenharia e Tecnologia de Alimentos (UNICAMP). É engenheira química de formação básica (UFSCar - 2000), com mestrado (2002) e doutorado (2006) na Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Engenharia de Alimentos. Realizou parte do doutorado na École de Chimie de Montpellier (2003). Realizou pós-doutorado na École Nationale des Ingénieurs des Techniques des Industries Agro Alimentaire (ENITIIA) (2008), na Unicamp (2009), e atualmente está no Dept. De ALimentos e Nutrição da Universidade de Minesota. Teve sua carreira docente marcada por relevantes períodos no Departamento de Engenharia Química (UFSCar) e na Faculdade de Ciências Aplicadas (UNICAMP), como docente de disciplinas de Fenômenos de Transporte e Operações Unitárias. Projetos relacionados a colóides e sistemas de liberação aplicados a alimentos, cosméticos, fertilizantes, promotores de crescimento. em plantas, aquacultura e. têxteis vem sendo. desenvolvidos desde 2003 com foco na utilização de subprodutos e materiais biopoliméricos e processos ecologicamente e comercialmente viáveis.