Major Areas of Expertise: Postharvest physiology and technology of tropical and subtropical fruits and vegetables, including post-harvest quality maintenance and real-time quality monitoring techniques, mainly near infrared spectroscopy and digital imaging. In postharvest technology, the main goal is to induce post-harvest resistance through physical stresses such as pulsed light, ultraviolet radiation, plasma, ultrasound and radio frequency. Participation in research projects as responsible for the chromatographic analysis of greenhouse gases in melon production.
Research and Extension Activities:
The focus of the research is the development of post-harvest technologies (harvesting point, post-harvest treatments, packaging system, modified atmosphere, refrigerated storage, shelf life, etc.), as well as studying and developing methods to monitor postharvest quality using non-destructive techniques. His research is funded by Embrapa, Brazilian Council for Scientific and Technological Development (CNPq), Banco do Nordeste do Brasil, Coordination for the Improvement of Higher Education Personnel (Capes - mainly fellowships for postgraduate students), and other agencies. As extension activities, he participates in the master's and doctoral programs of two Brazilian universities, as well as Embrapa programs for training of producers, such as the international cashew course, which trains producers from Portuguese-speaking countries in Africa or Spanish-speaking countries in Latin America.
Possui graduação em Agronomia (1991), mestrado em Fitotecnia (1995) e doutorado em Fisiologia Vegetal (2000), todos pela Universidade Federal de Viçosa (UFV), e estágio sênior pela Universidade de Massachusetts ? Ahmerst (2010). Desde 2002, é pesquisador da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, atuando principalmente em fisiologia e tecnologia pós-colheita, incluindo o processamento mínimo de frutas e hortaliças. Na fisiologia pós-colheita, desenvolve pesquisas com indução de resistência pós-colheita, visando ampliação da vida útil, por meio de estresses físicos (abióticos), como luz pulsada, plasma, radiofrequência e outros. Na tecnologia pós-colheita, o foco está no desenvolvimento de tecnologia para conservação (tratamentos pós-colheita, sistemas de embalagens, atmosferas modificadas, armazenamento refrigerado e outros) e, também, no desenvolvimento de modelos de calibração multivariada para monitoramento da qualidade pós-colheita (e processos de fenotipagem rápida) usando técnicas analíticas não destrutivas, como espectroscopia no infravermelho próximo (NIRs) e imagem digital. Como atividades de extensão, participa como co-orientador nos programas de mestrado e de doutorado de duas universidades brasileiras, além de orientar estudantes de graduação e supervisionar projetos de pós-doutorado.