Publicações no BrCris
 

Marco Antônio Zachia Ayub

Chemical Engineer (PUCRS, 1981), Masters and PhD in Biotechnology and Bioprocess Engineering (University of Manchester Institute of Science and Technology, UMIST, UK, 1987-1991). Full Professorship, Federal University of Rio Grande do Sul. Professional activities in the fields of Industrial Microbiology and Bioprocess Technology (microbial physiology and kinetics of microbiological processes using yeasts and bacteria; operation and optimization of submerged and solid state bioreactors, production processes, separation and characterization of enzymes, ethanol and biodiesel); Bioprocess Technology and Food Biotechnology: application of bioreactor systems to obtain compounds for the food industry (industrial fermentations, enzyme production, probiotic production, prebiotics and vitamins); Transgenic foods and their impacts on the food industry; Application of enzymes in food systems. Often a member of Adviser boarding (CNPq, CAPES, FAPERGS); Ad Hoc consultant of several national and international funding agencies (FAPESP, FAPERGS, FCT - Portugal), in addition to serving as a reviewer for numerous international journals. Acting as advisor in PPG Food Science and Technology, Agricultural and Environmental Microbiology, and Chemical Engineering, UFRGS. Technical Consultant and consulting to the Food Industries; external member of the Biosafety Commission at Bunge Sugar and Alcohol (SP). Served terms as Director of ICTA, Coordinator of PPGCTA, coordinator of the ICTA Research Committee, among other administrative and academic functions. Since 2018 he is the Coordinator of EALI - Junior Food Engineering Company of UFRGS.
Engenheiro Químico (PUCRS, 1981), Mestrado e Doutorado em Biotecnologia e Engenharia de Bioprocessos (University of Manchester Institute of Science and Technology, UMIST, UK, 1987-1991). Professor Titular da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Atuação profissional nas áreas de Microbiologia Industrial e de Tecnologia de Bioprocessos (fisiologia e cinética de processos microbiológicos com leveduras e bactérias; operação e otimização de biorreatores submersos e em estado sólido, processos de produção, separação e caracterização de enzimas, etanol e biodiesel); Tecnologia de Bioprocessos e Biotecnologia de Alimentos: aplicação dos sistemas de biorreatores para a obtenção de insumos para a indústria de alimentos (fermentações industriais, produção de enzimas, produção de probióticos, prebióticos e vitaminas); Alimentos transgênicos e seus impactos na indústria de alimentos; Aplicação de enzimas em sistemas alimentícios. É frequentemente membro de CAs do CNPq (Leveduras), CAPES, FAPERGS; consultor Ad Hoc de diversas agencias de fomento, nacionais e internacionais (FAPESP, FAPERGS, FCT ? Portugal), além de servir como revisor para inúmeros periódicos internacionais. Atuação como orientador nos PPG Ciência e Tecnologia de Alimentos, Microbiologia Agrícola e do Ambiente, e Engenharia Química, da UFRGS. Consultor Técnico e prestação de consultorias às Indústrias de Alimentos; foi membro externo da Comissão de Biossegurança junto à empresa Bunge Açúcar e Álcool (SP). Exerceu funções de Diretor do ICTA (1998-2002), Coordenador do PPGCTA (2012-2014), Coordenador da Comissão de Pesquisa do ICTA, entre outras funções administrativas e acadêmicas. Desde 2018 é o Coordenador da EALI ? Empresa Junior da Engenharia de Alimentos da UFRGS.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Pesquisas
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •