He holds a bachelor's degree in Agronomy from the University of Passo Fundo-UPF (1988), a Master's degree in Biotechnology from the University of Caxias do Sul-UCS (1999) and a doctorate in Ecology and Natural Resources from the Federal University of São Carlos-UFSCar (2003). He is currently a full professor at the Integrated Regional University of Alto Uruguay and the Missions (URI-Erechim), FAPES (Alto Uruguay Foundation for Research and Higher Education) board member, member of the Scientific Committee of Agricultural Sciences of FAPERGS, Sub-coordinator of the Graduate Program in Food Engineering (PPGEAL) from URI and a Permanent Professor in the Graduate Program in Food Engineering (master's and doctorate) and in the Graduate Program in Ecology (master's degree), URI. He has experience in the area of Microbiology, Development of food products with plant extracts and Biotechnology, working mainly in the following subjects: essential oil, antimicrobial activity, antioxidant activity, biotransformation and genetic variability.
Possui graduação em Agronomia pela Universidade de Passo Fundo-UPF (1988), mestrado em Biotecnologia pela Universidade de Caxias do Sul-UCS (1999) e doutorado em Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos-UFSCar (2003). Atualmente é professor titular da Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI-Erechim), membro titular conselho diretor FAPES (Fundação Alto Uruguai para a Pesquisa e o Ensino Superior), membro titular do Comitê Científico de Ciências Agrárias da FAPERGS (2013-2019), Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos (PPGEAL) da URI e professor Permanente no Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos (mestrado e doutorado) e no Programa de Pós-Graduação em Ecologia (mestrado), da URI. Tem experiência na área de Microbiologia, Desenvolvimento de produtos alimentícios com extratos vegetais e Biotecnologia, atuando principalmente nos seguintes temas: óleo essencial, atividade antimicrobiana, atividade antioxidante, biotransformação e variabilidade genética.