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João Paulo de Lima Ferreira

Graduated in Food Engineering from the Federal University of Campina Grande (2014). During graduation she was part of the Agroindustrial Technologies Studies and Research group. He participated as a volunteer in an extension project and a volunteer/tenured volunteer in scientific initiation projects. In 2015, during the master's degree in Agricultural Engineering at the Federal University of Campina Grande (2015-2017), he started working on topics related to economics and environmental sustainability, with a project for drying agricultural residues (residual pumpkin seeds modified through controlled germination ). He holds a PhD in Agricultural Engineering from the Federal University of Campina Grande (2021), with a thesis on the same topic (drying and use of agricultural waste). He was a Researcher/Scholarship holder at the Instituto Nacional do Semiárido (INSA) (Agreement: PaqTcPB / 010 / 2020-INSA) (2021-2022). Since 2022 he is a Junior Postdoctoral fellow at CNPq in Agricultural Engineering / UFCG. He has experience in the areas of Food Science and Technology and Agricultural Engineering, with an emphasis on Agricultural Product Processing Engineering. He works mainly on the following topics: chemical, physical and physico-chemical properties of agricultural products and processing and storage of agricultural products. Currently, it focuses on the study of heat and mass transport phenomena, with emphasis on drying, osmotic dehydration, extraction of waste components from fruit processing, curve fitting and development of experiments.
Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Campina Grande (2014). Durante a graduação fez parte do grupo de Estudos e Pesquisas de Tecnologias Agroindustriais. Participou como voluntário em projeto de extensão e voluntário/voluntário titular em projetos de iniciação científica. Em 2015, durante o mestrado em Engenharia Agrícola na Universidade Federal de Campina Grande (2015-2017), iniciou atuação em temas ligados a economia e sustentabilidade ambiental, com projeto de secagem de resíduos agrícolas (sementes residuais de abóbora modificadas por meio de germinação controlada). É doutor em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2021), com tese no mesmo tema (secagem e aproveitamento de resíduos agrícolas). Foi Pesquisador/Bolsista no Instituto Nacional do Semiárido (INSA) (Convenio: PaqTcPB/010/2020-INSA) (2021-2022). Desde 2022 é Pós-doutorado Júnior pelo CNPq em Engenharia Agrícola/UFCG. Tem experiência nas áreas de Ciência e Tecnologia de Alimentos e Engenharia Agrícola, com ênfase em Engenharia de Processamento de Produtos Agrícolas. Trabalha principalmente com os seguintes temas: propriedades químicas, físicas e físico-químicas de produtos agrícolas e processamento e armazenamento de produtos agrícolas. Atualmente tem entre os focos de atuação o estudo dos fenômenos de transporte de calor e massa, com ênfase em secagem, desidratação osmótica, extração de componentes de resíduos do processamento de frutas, ajuste de curvas e desenvolvimento de experimentos.

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