Publicações no BrCris
 

Anna Lucia Casañas Haasis Villavicencio

Anna Lucia C. H. Villavicencio has a degree in Biological Sciences from the Santa Ursula University (1979) at Rio de Janeiro State; Master Degree in Basic Nuclear Technology in the area of Radiobiology, University of São Paulo at the Institute of Energy and Nuclear Research (USP/IPEN), São Paulo State (1989); Doctorate in Food Science, Bromatology and Experimental Nutrition area at the Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo (1998), São Paulo State; Post-doctorate in searching about the influence of the radiation process on bioactive compounds of eatable flowers in the chemistry and biochemistry laboratories of the Agriculture School of the Polytechnic Institute of Bragança, Portugal, fellow CNPq (2015). CNPq productivity scholarship (level 2). She is professor of the graduation program of IPEN / USP, guides and teaches courses in Nuclear Technology post graduation program at the University of São Paulo (TNA-IPEN / USP), was member of the Commission of Graduate of Nuclear Technology Program (IPEN / USP, 2013-2015). Technologist position at National Nuclear Energy Commission (CNEN) and researcher at the Institute of Energy and Nuclear Research (IPEN-CNEN / SP). She has developed work aimed at Peaceful use of Nuclear Technology Application in support of Food Security in the field of Food Science and Technology, with emphasis on Food Irradiation and Detection Analysis, acting on the following themes: Food Irradiation, Food Detection source Irradiated animal and plant; Analysis Physical Chemistry, Biochemistry, Microbiological and Nutritional Irradiated Food, Assessment and Application of Quarentenário and Phytosanitary treatment in conjunction with the irradiation process in agricultural products; Analysis of Natural biocompounds and radiation processing; Sensorial analysis of irradiated foods; Food Safety and Public Acceptance of Studies Processed Food Radiation; National and international legislation on the use of radiation in food and agricultural products with ABNT; Food detection Transgenic and Biological Effects of Radiation. It has experience in coordinating national and international projects funded by the International Atomic Energy Agency (IAEA), Vienna, Austria, on the interaction of radiation in food. Participates in committees and short courses in theme update related to the irradiation of food and agricultural products.
Possui licenciatura em Ciências Biológicas pela Universidade Santa Úrsula (1979), mestrado em Tecnologia Nuclear básica na area de Radiobiologia pela Universidade de São Paulo, Instituto de Pesquisas Energéticas e Nucleares (1989); doutorado em Ciências dos Alimentos, área de Bromatologia pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo (1998) e pós-doutorado no laboratório de química e bioquímica aplicada da Escola de Agricultura do Instituto Politécnico de Bragança, Portugal, bolsista CNPq (2015). Bolsista de produtividade do CNPq (nível 2). É professora titular do programa de pós-graduação do IPEN/USP, orienta e ministra disciplinas no programa de Tecnologia Nuclear da Universidade de São Paulo (TNA-IPEN/USP), foi membro da Comissão de Pós Graduação do Programa de Tecnologia Nuclear (IPEN/USP, 2013-2015). Tecnologista da Comissão Nacional de Energia Nuclear (CNEN) e pesquisadora do Instituto de Pesquisas Energéticas e Nucleares (IPEN-CNEN/SP). Tem desenvolvido trabalhos visando a Aplicação Pacífica do uso da Tecnologia Nuclear em prol da Segurança Alimentar na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Análise de Alimentos Irradiados, atuando principalmente nos seguintes temas: Irradiação de Alimentos, Detecção de Alimentos Irradiados de origem animal e vegetal; Análises Físico-Química, Bioquímica, Microbiológica e Nutricional de Alimentos Irradiados, Avaliação e Aplicação do tratamento Quarentenário e Fitossanitário em conjunto com o processo de irradiação em produtos agrícolas; Análise de Biocompostos Naturais e o processamento por radiação; Análise Sensorial de alimentos irradiados; Segurança Alimentar e Estudos de Aceitação Pública de Alimentos Processados por Radiação; Legislação Nacional e Internacional sobre aplicação da Radiação em Alimentos e Produtos Agrícolas junto à ABNT; Detecção de Alimentos Transgênicos e Efeitos Biológicos da Radiação. Tem experiência em coordenar projetos nacionais e internacionais financiados pela Agência Internacional de Energia Atômica (IAEA), Viena, Áustria, sobre a interação da radiação em alimentos. Participa em comissões e cursos de curta duração na atualização do tema relacionado à irradiação de alimentos e produtos agrícolas.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Pesquisas
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •