He is an Assistant Professor at the Department of Food and Experimental Nutrition at the Faculty of Pharmaceutical Sciences - University of Sao Paulo. Previously he worked as an Assistant Professor at the Federal University of Ouro Preto (2011 to 2015) where among other functions was the Vice-Director of the School of Nutrition. He graduated as a Food Engineer at the Federal University of Viçosa where he also pursued his Master's in Agricultural Microbiology. He has received his Ph.D. in Microbiology from Cornell University (2011), under the supervision of Dr. Stephen C. Winans developing work in the model organism Agrobacterium tumefaciens. He has experience in the areas of Food Microbiology, Molecular Biology, Genetics, Biochemistry and Food Science. His current interest is in the understanding of quorum sensing regulation on pathogenicity of food borne microorganisms as well as its role in food deterioration and its control. In 2016 he became an Associate Researcher in the Food Research Center, one of the Centers for Research, Innovation and Diffusion from FAPESP. He was a Research Fellow at the Harvard Medical School at the Laboratory of Prof Laurence Rahme working with quorum sensing in Pseudomonas aeruginosa with a scholarship for Visiting Professor from CAPES.
Professor Doutor do Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo. Foi Professor do Departamento de Alimentos da Universidade Federal de Ouro Preto entre 2011 e 2015, onde também exerceu a função de Vice-Diretor da Escola de Nutrição. Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa, mestrado em Microbiologia Agrícola pela mesma instituição e doutorado em Microbiologia pela Universidade de Cornell, EUA (2011). Tem experiência na área de Microbiologia de Alimentos, Biologia Molecular, Genética, Bioquímica e Ciência de Alimentos. Tem interesse no entendimento do sistema quorum sensing na regulação da patogenicidade de micro-organismos, deterioração de alimentos e suas formas de controle. É um dos coordenadores da REPEQUAB (Rede de Pesquisas em Queijos Artesanais Brasileiros). É Pesquisador Associado do Food Research Center, um dos Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão (CEPID) da FAPESP. Foi Pesquisador Visitante em Harvard (2019-2020) com bolsa da CAPES, trabalhando com o mecanismo de quorum sensing em Pseudomonas aeruginosa.