Born in Viçosa-MG, Brazil, he holds a degree in Food Engineering (1997) from the Federal University of Viçosa (UFV) and a master's (2000) and doctorate (2004) in Food Science and Technology also from UFV. He was a visiting professor at the State University of Southwest Bahia (UESB) from 2004 to 2006. Professor at the Federal University of Lavras (UFLA) since 2006, he was Adjunct Coordinator of the Graduate Program in Food Science (PPGCA) from 2013 to 2020 He is currently a Full Professor at UFLA and permanent professor at the PPGCA and at the Professional Master's Degree Program in Food Science and Technology at the Federal Institute of Southeast of Minas Gerais (PMPCTA/IF Sudeste MG), Rio Pomba campus. He is a reviewer of high-impact journals in the food field and co-author of three books in the area of Meat Science and Technology (Slaughter Technology and Carcass Typification; Meat Quality Assessment; and Meat Science and Quality). He coordinates the Laboratory of Meat and Derivatives Technology (LabCarnes) at DCA/UFLA and teaches undergraduate courses for the Food Engineering course. Has experience in the area of Food Science and Technology, with emphasis on Technology of Animal Products, working mainly on the following topics: meat quality, processing, and analysis of meat and meat products, meat science and technology, and food safety.
Nascido em Viçosa-MG, possui graduação em Engenharia de Alimentos (1997) pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e mestrado (2000) e doutorado (2004) em Ciência e Tecnologia de Alimentos também pela UFV. Foi professor visitante na Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia (UESB) de 2004 a 2006. Professor da Universidade Federal de Lavras (UFLA) desde 2006, foi Coordenador Adjunto do Programa de Pós-Graduação em Ciência dos Alimentos (PPGCA) de 2013 a 2020. Atualmente é professor Titular e docente permanente do PPGCA e do Programa de Pós-graduação de Mestrado Profissional em Ciência e Tecnologia de Alimentos do Instituto Federal do Sudeste de Minas Gerais (PMPCTA/IF Sudeste MG), campus Rio Pomba. É revisor de periódicos de alto impacto na área de alimentos e coautor de três livros na área de Ciência e Tecnologia de Carnes (Tecnologia do Abate e Tipificação de Carcaças; Avaliação da Qualidade de Carnes; e Ciência e Qualidade da Carne). Coordena o Laboratório de Tecnologia de Carnes e Derivados (LabCarnes) do DCA/UFLA e leciona disciplinas de graduação para o curso de Engenharia de Alimentos. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Tecnologia de Produtos de Origem Animal, atuando principalmente nos seguintes temas: qualidade da carne, processamento e análise de carnes e derivados, ciência e tecnologia de carnes, segurança alimentar.