Publicações no BrCris
 

Maria Angela de Almeida Meireles Petenate

M. Angela A. Meireles is a professor of Food Engineering at UNICAMP (University of Campinas) where she enrolled in 1983 as an assistant professor. She holds a PhD degree in Chemical Engineering from Iowa State University, USA (1982); she also holds an MSc and a BS degree in Food Engineering from UNICAMP (1979 and 1977). Dr. Meireles is the Coordinator of the Food area of CAPES. She is a partner of Bioactive Natural Ltda CNPJ .: 20257073 / 0001-70 (company incubated at the Innovation Centre, Entrepreneurship and Innovation - Cietec). Dr. Meireles published 251 research papers in peer reviewed journals and has more than 520 communications in scientific meetings. Dr Meireles supervised 44 PhD dissertations, 30 MSc thesis, and about 44 undergraduate research projects. Her research is in the field of production of extracts from aromatic, medicinal, and spice plants by supercritical fluid extraction and conventional techniques such as steam distillation, GRAS (or green) solvent extraction including: process parameters determination, process integration and optimization, extraction fractionation, and technical and economical analysis. She has coordinated scientific exchange projects between UNICAMP and European Universities (France, Holland, and Germany). Nationally she coordinated a project called SuperNat that involved 6 Brazilian Institutions (UFPA, UFRN, UEM, UFSC, IAC) and a Germany University (TUHH); she has coordinated a Thematic Project financed by FAPESP (State of São Paulo Science Foundation) from 2000 ? 2005 (Supercritical technology applied to the processing of essentials oils, vegetable oils, pigments, stevia, and other natural products). Presently she is coordinating 2 technology transfer projects in the area of supercritical fluid extraction from native Brazilian plants. She belongs to the Editorial Board of the Brazilian Journal of Medicinal Plant, the Journal of Food Processing Engineering (Blackwell-Publishing), Recent Patent in Engineering (Bentham Science Publishers); The Open Chemical Engineering Journal (Bentham Science Publishers); Pharmacognosy Reviews (Pharmacognosy Netword); Food and Bioprocess Technologies (Springer); she was Associated Editor of the journals Ciência e Tecnologia de Alimentos (Food Science and Technology) and Boletim da SBCTA (News Letter from SBCTA, Braz. Soc. Food Sci. Tech.) from 1994 ? 1998. Editor of the book ?Extracting bioactive compounds: theory and applications? for CRC Press, schedule to be on sale by December 2008.
Maria Angela de Almeida Meireles concluiu o doutorado em engenharia química - Iowa State University em 1982. Atualmente e professora titular da Universidade Estadual de Campinas onde iniciou sua carreira como Professor Assistente Doutor em 1983. Foi Coordenadora da Área de Alimentos da CAPES (2014-2016). Recebeu 10 prêmios/homenagens, destacando-se os Prêmios CAPES-Elsevier 2014: Mulheres Cientistas, Capes de Tese 2012 e o CAPES de Tese 2011 - Menção Honrosa. É sócia da Bioativos Naturais Ltda, CNPJ.: 20.257.073/0001-70 (empresa incubada no Centro de Inovação, Empreendedorismo e Inovação - Cietec). Foi eleita em 2014 como Fellow da IAFoST. Publicou cerca de 366 artigos em periódicos especializados e 522 trabalhos em anais de eventos. Possui 51 capítulos de livros publicados. Desenvolveu 7 softwares, submeteu ao INPI solicitação para privilégio de 8 processos; tem outros 285 itens de produção técnica. Participou de 89 eventos no Brasil e no exterior. Apresentou 68 conferências e palestras em eventos nacionais e internacionais. Foi presidente do tribunal de júri da defesa de tese de doutorado de Rodolfo Vegas na Universidade de Vigo na Espanha. Supervisionou 16 projetos de pós-doutoramento, orientou 30 dissertações de mestrado, 47 teses de doutorado e co-orientou 3 teses de doutorado, além de ter orientado 44 trabalhos de iniciação cientifica e 20 trabalhos de conclusão de curso nas áreas de engenharia de alimentos, engenharia química e agronomia. Está orientando 4 teses de doutorado e 3 trabalhos de IC. Entre 1984 e 2016 participou de 90 projetos de pesquisa. Atualmente coordena 4 projetos de pesquisa. Atua na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em engenharia de alimentos. Em suas atividades profissionais interagiu com 303 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. É membro do corpo editorial de 11 periódicos e atua como revisora para 35 periódicos. Editou o livro: "Extracting Bioactive Compounds for Food Products: theory and applications" para a CRC Press/ Taylor & Francis e o livro "Fundamentos de Engenharia de Alimentos" para a Editora Atheneu. Em seu Currículo Lattes os termos mais freqüentes, na contextualização da produção cientifica e tecnológica são: óleo volátil, dióxido de carbono, extração supercrítica, extração, equilíbrio de fases, equações de estado, solubilidade e produtos naturais.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Pesquisas
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •