Agronomo Engineer graduated from the State University of Ponta Grossa / PR (1998) and PhD in Biotechnological Processes in Food by the Federal University of Paraná (2003) with the development of the thesis at the Institut National de la Recherche Agronomique (INRA / FR). Postdoctoral in Food Science and Technology for Recém-Doutor CNPq II-F program (2003-2005) and PRODOC CAPES (2005-2007).Schorlaship by CNPq - Productivity in Technological Development and Innovative Extension (DT-2) (2011-2023). Professor of ME / DO in Food Science and Technology of the State University of Ponta Grossa. Coordinator of the Working Group on the apple (GTM). Has experience in the area of #8203;#8203;Food Science and Technology, with emphasis on Beverage Technology, Fermentation Technology, Fruit Technology and Animal Products Technology , acting on the following topics: apple products, processing and apple juice quality and cider, lactic, alcoholic, oxidative and malolactic fermentation , phenolic compounds and antioxidant activity, bioaroma, maturation and quality of conventional and ripened cheeses.
Engenheiro Agrônomo formado pela Universidade Estadual de Ponta Grossa/PR (1998). Doutor em Processos Biotecnológicos Agroindustriais pela Universidade Federal do Paraná (2003) com o desenvolvimento da Tese no Institut National de la Recherche Agronomique (INRA/França). Pós-Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pelo programa Recém-Doutor do CNPq II-F (2003-2005) e PRODOC da CAPES (2005-2007). Professor Associado C do Departamento de Engenharia de Alimentos da Universidade Estadual de Ponta Grossa. Bolsista do CNPq - Produtividade em Desenvolvimento Tecnológico e Extensão Inovadora (DT-2) (2011-2023). Chefe do Departamento de Engenharia de Alimentos da UEPG (2011-2014) e (2023-2025). Coordenador do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (ME/DO) da Universidade Estadual de Ponta Grossa (2018-2023). Coordenador do Grupo de Trabalho sobre a Maçã (GTM). Coordenador da Escola Tecnológica de Leite e Queijos dos Campos Gerais (ETLQueijos). Tem experiência na Área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Tecnologia de Bebidas, Tecnologia de Fermentações, Tecnologia de Frutas e Tecnologia de Produtos de Origem Animal, atuando principalmente nos seguintes temas: produtos da maçã, processamento e qualidade de suco de maçã e da sidra, compostos bioativos, fermentação lática, alcoólica, oxidativa e malolática, bioaromas, desenvolvimento de produtos, processamento, maturação e qualidade de queijos .