Publicações no BrCris
 

Mônica Ribeiro Pirozi

Dr. Mônica Pirozi received her M.S. degree in Food Science from the Federal University of Lavras (Brazil) in 1995, and earned a faculty position at the Food Technology Department of the Federal University of Viçosa (UFV), Brazil. She obtained her Ph.D. degree in Grain Science and Industry from Kansas State University in 2003, and since then has been dedicated to teaching, research and extension activities. Her current research interests include the relationship of cereal protein composition and functionality, non-typical flour sources for gluten-free products, rice fortification/processing, and antifreeze proteins in wheat. Dr. Pirozi has served as main advisor to many M.S. and Ph.D. students, and is published in several scientific journals. She has also served as Department Head, secretary-treasurer of the UFV Professor Association, and several other executive committees at UFV. Dr. Pirozi has received many honors and awards including the AACC International Foundation Award, and the Best Student Paper Award (AACC International Protein Division), and is an active member of the Brazilian Society of Food Science and Technology.
Graduada em Agronomia pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (1989), Mestre em Ciências dos Alimentos (Universidade Federal de Lavras, 1995), e Ph.D. em Grain Science and Industry (Kansas State University, 2003). Concluiu pos-doutorado na Kansas State University, em colaboração com USDA, em 2011. É Professora Associada do Departamento de Tecnologia de Alimentos da Universidade Federal de Viçosa desde 1996 e atualmente ocupa o cargo de Coordenadora de Curso de Graduação em Engenharia de Alimentos. Atua no ensino, pesquisa e extensão na área de Ciência e Tecnologia de Cereais, com ênfase em panificação, qualidade tecnológica da farinha de trigo, química de grãos e farinhas de cereais. Linhas de Pesquisa: Relação entre composição proteica e qualidade tecnológica de trigo; Proteínas anticongelantes em cereais; Farinhas isentas de glúten; Fortificação/processamento de arroz; Farinhas mistas; Características de amido e farinhas de banana. Atuou na Chefia do Departamento de Tecnologia de Alimentos (2004-2008) e tem participado ativamente em outros Conselhos da UFV.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Afiliação
  •  
  • Publicações
  •  
  • Pesquisas
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •