Graduated in chemical engineering from Universidade Federal de Minas Gerais (1991), Master in Food sciences from Universidade Federal de Lavras (1995), PhD in food Engineering from Universidade Estadual de Campinas (2001). He is currently associate professor at the Federal University of Lavras and holds the position of coordinator of the Graduate Program in Food science. He has experience in the field of food science and technology, with emphasis on food engineering, acting mainly on the following topics: refrigeration, frozen food, quality, microstructure, freeze-drying, heat and mass transfer, rheology, extraction and functionality of hydrocolloids.
Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal de Minas Gerais (1991), mestrado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Lavras (1995), doutorado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2001). Atualmente é professor Titular da Universidade Federal de Lavras. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Engenharia de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: Refrigeração, Alimentos congelados, qualidade, microestrutura, liofilização, transferência de calor e massa, fenômenos de transporte, reologia, extração e funcionalidade de hidrocoloides.