Graduated in Veterinary Medicine at the University of São Paulo (1983), with Master's (1991) and PhD (1994) in Public Health at the University of São Paulo. He was the Head of the Department of Food Engineering of School of Animal Science and Food Engineering (FZEA/USP). Full Professor at FZEA/USP since 2009. Currently, he is the Vice-Dean of FZEA-USP for the term between August/2021 and August/2025. He is Co-Editor-in-Chief of the journal Food Science & Technology, also participating as Editorial Board member of several international journals. He conducted a sabbatical period in the Norwegian Veterinary Institute, in Oslo Norway, during 2016-2017. He has experience in Food Science and Technology, Toxicity and Residues of Mycotoxins in Food Products, Food Microbiology, Inspection of Animal-Derived Food Products, Chromatographic Analysis and Dairy Tecnology, acting mainly on the following subjects: aflatoxins, fumonisins, residues, biomarkers, decontamination, lactic acid bacteria, pathogenic bacteria, microbial biofilms, milk and quality.
Possui graduação em Medicina Veterinária pela Universidade de São Paulo (1983), Mestrado (1991) e Doutorado (1994) em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo. Foi Chefe do Departamento de Engenharia de Alimentos da Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos (FZEA/USP) no período de 2007 a 2011. É Professor Titular da FZEA/USP desde 2009. Realizou estágio sabático no "Norwegian Veterinary Institute", em Oslo, Noruega, em 2016-2017. Atualmente, é Vice-Diretor da FZEA-USP com mandato no período de agosto/2021 a agosto/2025. É Co-Editor Chefe da revista "Food Science & Technology", além de atuar como membro de Corpo Editorial de diversas revistas internacionais. Tem experiência nas áreas de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Toxicidade e Resíduos de Micotoxinas em Alimentos, Microbiologia de Alimentos, Inspeção de Produtos de Origem Animal, Análises Cromatográficas e Tecnologia do Leite e Derivados, atuando principalmente nos seguintes temas: aflatoxinas, fumonisinas, resíduos, biomarcadores, descontaminação, bactérias ácido-láticas, bactérias patogênicas, biofilmes microbianos, leite e qualidade.