Full Professor at the University of São Paulo (USP), Faculty of Pharmaceutical Sciences (FCF), Department of Food and Experimental Nutrition, where she does teaching (undergraduate and graduate), research and extension in food microbiology. She graduated in Pharmacy and Biochemistry, and has a MSc in Microbiology and Immunology and a PhD in Food Sciences. Her research projects are related to security, safety and quality of foods. She was Provost for Graduate Studies at University of São Paulo and coordinator of the graduate program in Food Science at USP. Currently she is the Director of the Food Research Center (FoRC), one of the Research, Innovation and Diffusion Centers (RIDC), supported by the Sao Paulo Research Foundation (FAPESP). Member (2000-2015) and consultant (2015-) of the International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF), of the International Union of Microbiological Societies (IUMS). Member of the board of the International Committee on Food Microbiology and Hygiene (ICFMH), also of IUMS, and of the International Life Sciences Institute (ILSI-Brasil). Member of the Editorial Board of the International Journal of Food Microbiology. She was president of the Brazilian Society of Microbiology in two terms and Chief Editor of the Brazilian Journal of Microbiology for fifteen years. She served as member of the Engineering Panel (Food Science and Technology) in FAPESP fand of the Food Science and Technology Panel in CNPq.
Professora Titular na Universidade de São Paulo (USP), Faculdade de Ciências Farmacêuticas (FCF), Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental, onde realiza ensino (graduação e pós-graduação), pesquisa e extensão na área de microbiologia de alimentos. Possui graduação em Farmácia e Bioquímica, Mestrado em Microbiologia e Imunologia e Doutorado em Ciências dos Alimentos. Suas linhas de pesquisa são relacionadas com segurança, inocuidade e qualidade dos alimentos. Foi Pró-Reitora de Pós-Graduação da USP (2014-2015) e coordenadora do programa de pós-graduação em Ciencia de Alimentos da USP (1998-2014). Atualmente coordena o Food Research Center (FoRC), um dos Centros de Pesquisa, Inovação e Difusão (CEPID) apoiados pela FAPESP. Membro (2000-2015) e consultora (2015-atual) da International Commission on Microbiological Specifications for Foods (ICMSF), da International Union of Microbiological Societies (IUMS). Membro do board da International Committee on Food Microbiology and Hygiene (ICFMH), também da IUMS. Membro da diretoria da International Life Sciences Institute (ILSI-Brasil). Membro do Corpo Editorial do International Journal of Food Microbiology. Foi presidente da Sociedade Brasileira de Microbiologia em duas gestões e editora do Brazilian Journal of Microbiology por quinze anos. Foi membro da Coordenação de área de Engenharia II (Ciência e Tecnologia de Alimentos) na FAPESP e do Comitê de Assessoramento da área de Ciencia e Tecnologia de Alimentos no CNPq.